Gekke Geurtjes en Lekkere Luchtjes met Mijn Huis Op Orde

GEKKE GEURTJE – LEKKERE LUCHTJES 

Een vraag die al een tijdje in mijn postvakje brandde kwam van een trouwe lezer: 

Hoe krijg ik zweetlucht uit mijn kleren? Wassen lijkt niet te werken en ik heb al van alles geprobeerd.

 Deze vraag krijg ik regelmatig. Zeker in gezinnen waar veel gesport en bewogen wordt. Of wanneer de was van een heel hockeyteam moet worden gewassen. En ik moet bekennen, op dit moment doe ik maar wat. Met wisselend resultaat overigens. Tijd om me daar eens wat beter in te verdiepen. 

 Ik heb allerlei tips uitgeplozen en de beste voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee voor een frisse was! 

Liever van papier lezen? Download de blog

Komen ze: 


Waar komen die gekke geurtjes eigenlijk vandaan? 

Het antwoord is simpel en logisch. Zweet ruikt niet van zichzelf. Het gaat pas ruiken als het in aanraking komt met bacteriën en de eiwitten die daaraan vastzitten. Er worden vetzuren gevormd en die ruik je. Dit kun je voorkomen door je regelmatig te wassen, deodorant te gebruiken en niet al te strakke en/of synthetische kleding te dragen. OK, got it! Maar hoe krijg ik deze lucht dan uit mijn (synthetische sport) kleding?


Bezwete kleding aanpakken

Heb je het idee dat je jouw bezwete kleding niet meer fris krijgt? En wil je deze kleding nog dragen? Dan is het tijd voor een andere strategie. De onderstaande stappen kun je telkens uitvoeren en bij elke was herhalen. Voor je begint: gebruik natuurazijn (waarmee je ook de sla aanmaakt) in plaats van schoonmaakazijn. Deze is te agressief. Daar gaan we: 


Stap 1 - Sprayen met wodka of natuurazijn

Zet een plantenspuit met een wodka- of azijnoplossing bij je wasmand. Voordat de was daarin verdwijnt: even de oksels sprayen. Dit kun je steeds herhalen.  

Zo los je de wodka of azijn op: 

  • 2 delen wodka met 1 deel water. Het wodka mengsel gebruik je niet bij satijn, leer en zijde. Dat geeft verkleuringen.  
  • Voor het azijnmengsel gebruik je 1 deel azijn op 2 delen water

Stap 2 – Azijn in de wasmachine of weken in azijn

Voeg 1 kopje azijn toe aan de was in de wasmachine. Is de geur daarna niet weg? Dan kun je gekleurde was een aantal uren laten weken in een emmer koud water met een flinke scheut azijn.


En witte kleding dan?

Witte kleding met een luchtje kan ook in koud water met 1 kopje bakingsoda worden geweekt. 

Let op: gekleurde kleding kan verkleuren van soda! Witte kleding met transpiratie- of deodorantvlekken kun je een nacht weken in een emmer water met een vaatwastablet.


Kleding fris laten ruiken zonder wassen

Sommige kleding is niet vies maar ruikt wel naar rook en/of muffig. Of deze kleding is kwetsbaar en niet geschikt om te wassen. 

Zo laat je ze weer fris ruiken:

  • Milieuvriendelijk en gratis is: kleding buiten luchten. Witte kleding kan in de zon hangen, gekleurde kleding kan in de zon verkleuren.
  • Je kunt kleding ook tijdens het douchen in de badkamer hangen. Met de stoom van het douchen kun je de geurtjes laten verdwijnen. 
  • Ook met een handstomer kun je bacteriën doden en geurtjes uit je kleding verwijderen. Nog een voordeel: een handstomer brengt de vezels van je kleding tot leven. Terwijl je door strijken je de vezels van je kleding juist glad strijkt. Een handstomer is dan ook zeer geschikt voor kwetsbare kleding.  

Kleding niet fris uit de wasmachine

Doordat we vaker wassen op lagere temperaturen kan er vet- of zeepluis in de wasmachine ontstaan. Daarnaast vinden schimmels het heerlijk om zich in de vochtige en donkere wasmachine te verstoppen.

Hoe houd je jouw wasmachine schoon en fris? Zo doe je dat: 

  • Draai 1x per maand een lege trommel op de hoogste temperatuur. Doe een halve kop schoonmaaksoda in de trommel en voeg een kopje azijn toe. Zelf was ik altijd mijn vaatdoekjes en dweiltjes mee met deze was.
  • Maak 1x per maand je zeepbakje schoon. Deze kun je afwassen of in de vaatwasser doen.
  • Maak regelmatig je pluizenfilter schoon.
  • Reinig de rubberen delen met een sopje met afwasmiddel. Rubberen delen en vooral de plooien, houd je soepel met een drupje afwasmiddel. 

Let op: sommige wasmachinefabrikanten raden af om azijn aan de wasmachine toe te voegen omdat hierdoor het rubber uitdroogt. Je kunt dan ook een wasmachine reiniger gebruiken. 


Hulp nodig bij je wasroutine?

Heb jij moeite met je wasroutine? En/of wil je samen met mij je kleding- en linnenkast op orde brengen? Neem contact op, dan bespreken we hoe ik je kan helpen. Dat is mijn vak én ik vind het leuk om te doen! 

 

Succes! Irma


Leuke reactie Martien

Dank je wel Irma! 

Gelden deze tips ook voor wollen kleding? Tegen geurtjes heb ik ze tot nu toe behandeld met allesreiniger van Klok, alleen te verkrijgen bij de Poiesz supermarkt (in Friesland), iets wat ik nooit met mooie kledingstukken zou doen.

Ik ga het in elk geval met azijn proberen. Mijn wasmachine rook niet fris meer, ik waste denk ik te vaak met het korte kreukvrije programma, dan blijft er meer water in de machine staan. Nu was ik met langere programma's en de witte was op 90 graden. Dat helpt.

Met vriendelijke groet, Martien


Wat een goede vraag Martien, ik voel een blog over wollen kleding aankomen! En ik ga eens kijken of Klok allesreiniger ook hier in de buurt te verkrijgen is.  


Leuke reactie Majogé

Ha Irma, 

De hoogste tijd dus, om mijn wasmachine schoon te maken met soda en azijn!!

Graag deel ik een ontdekking: Ik gebruik wasnoten. De gebruiksaanwijzing meldt dat ik die naar 4 wasbeurten moet vervangen. Trouwens, alle voorschriften melden zoiets dergelijks. Nou, ik deed dat niet, na 4 wasbeurten ruiken die noten pas lekker en na 20 beurten helemaal! 

Dus je kunt ze gewoon opwassen, vermoed ik. Ik stop elke wasbeurt juist twee extra noten erbij in het zakje, omdat ze in het begin niet zo lekker ruiken. 

Succes en veel plezier bij het wassen, Majogé


Dank je wel Majogé, ik ga mij verdiepen in de wasnoten. Weer wat geleerd!


Leuke reactie Yvonne

Wat een goede tips weer. Mag ik er nog twee aan toevoegen? 

Droog het rubber van je wasmachine na de wasbeurt. Uit ervaring (helaas) weet ik dat schimmels dol zijn op nog vochtige rubbers. Verder draai ik zo nu en dan een lege trommel op 90-95 graden met 2 vaatwastabletten.

Groet, Yvonne


Dank je wel voor deze tips Yvonne, ook deze neem ik mee in mijn tips en tricks! 

Lees ook

Reacties

Laat een reactie achter