KLEDING IN CAPSULES

Afgelopen week hielp ik een klant met het organiseren van haar kledingkast. Ze was supersnel in haar keuzes: dit wel, dit niet (meer). Ze is een zogenaamde ‘hanger’. 

Ze hangt haar kleding liever op dan dat ze deze stapelt. Ze maakt, net als ik, geen verschil tussen zomer- en winterkleding. ’s Winters een jasje erover en klaar. Wat wel belangrijk was: alles op kleur. En zo geschiedde. 

Het was hard werken, na 3 uur zag haar kledingkast er weer aantrekkelijk en overzichtelijk uit. 


Maar wat nou als het bij jou niet zo makkelijk loopt? Je hebt kasten vol kleding en toch gaat het combineren van kleding stroef. Ben je daardoor lang aan het zoeken en heb je nooit iets om aan te trekken? Dan is het denken en opbergen in capsules misschien iets voor jou. 

Werken met capsules, hoe werkt dat dan? Ik heb een aantal stappen voor je uitgeschreven zodat je zelf aan de slag kunt. 

Komen ze:

Liever van papier lezen? Download de blog


Stap 1 – Leer je smaak beter kennen

Hangt je kast vol met kleding die je toch niet draagt? Dan is het tijd om je smaak en stijl beter te leren kennen. Maak een (digitale) collage van kleding die je mooi vindt. Denk aan kleur, bepaalde stoffen, stijl, combinaties die je aanspreken, draagbaarheid én zou je het (echt) dragen?  


Stap 2 – Zoek je kleding(kast) uit

Ik schreef al eerder over het uitzoeken van kleding (zie hieronder). Maar dit is toch weer een andere methode die je kunt inzetten. Maak je bed of vloer vrij en maak drie stapels: 

  • Stapel 1: Wat draag je vaak? En wat combineert er lekker met andere kleding?
  • Stapel 2: Welke kleding draag je bij speciale gelegenheden? Of vindt deze kleding lastig te combineren? 
  • Stapel 3: Welke kleding moet worden gerepareerd? Wat zijn de miskopen? Waar heb je het moois van afgedragen?   

Heb je verschillende zomer- en winterkleding? Verdeel de stapels dan in de twee seizoenen. 


Stap 3 – Mixen & matchen

Nu ga je van de verschillende stapels setjes maken: een broek met een shirt en een vestje. Hetzelfde shirt en vestje met een andere broek of een rok. Vergeet ook je accessoires niet: dat ene sjaaltje of een andere riem en welke schoenen draag je erbij? Al die kleding en accessoires die bij elkaar passen vormen een capsule. 


Tip 1 - Maak foto’s

Het onthouden van al die verschillende sets is wel een dingetje. Leg de verschillende sets bij elkaar een maak foto’s. En heb je de tijd? Trek de verschillende sets aan en maak foto’s. Gewoon zonder je hoofd op de foto. Dan hoef je je niet te storen aan je bad hair day of iets anders. 

Een van mijn klanten heeft alle (hoofdeloze) foto’s in een document gezet, geprint en in haar kast opgehangen. Nu hoeft ze alleen maar te kijken in welke set ze zin heeft. En daardoor draagt zo ook (weer) kleding die ze eerder niet zo snel zou aantrekken.  


Tip 2 – Zomer & Winter

Heb je een ‘echte’ zomer- en winter garderobe? Maak dan ook foto’s van de zomer en wintersets. 

En draag je zakelijke kleding? Maak ook daar sets van, dat scheelt ’s morgens een hoop denkwerk. Zeker als je je kleding en accessoires ’s avonds al klaar hangt. Kleine moeite en minder ochtendstress. 


Stap 4 – Maak ‘t af

Haal een dweil door je kasten en hang en leg je kleding terug. Dit hoeft niet per se in setjes. Want je hebt je foto’s nog. Hang en leg alles zo neer dat het voor jou werkt: op kleur, broeken bij broeken, op seizoen, op zakelijk en casual. 

Waarschijnlijk blijven er kledingstukken over die nergens bij passen of waar je het moois van afgedragen hebt. Neem daar liefdevol afscheid van. 

  • Geef het weg (eerst vragen of iemand belangstelling heeft en diegene mag nee zeggen!). 
  • Gooi het in de verkoop of neem het mee naar een kledingruil. 
  • Goed spul gaat naar de kringloop en afgedragen kleding in de textielbak. 

Hoe duurzaam is dat? 


Stap 5 - Geniet

Je hebt een enorme klus geklaard. Geef jezelf een schouderklopje en geniet van je overzichtelijke garderobe. Draag de vele setjes die je hebt samengesteld met liefde. 

 

Ik wens je veel succes!


Eerdere nieuwsbrieven die ik schreef over kleding(kasten) lees je in de blog Kleding & de Was.

Liever van papier lezen? Download de blog


Oh help, dat lukt me nooit!

Lukt het niet om in de doe-stand te komen en wil je dat wel? Of heb je vragen? Dan weet je me te vinden voor hulp en advies! 

Leg contact en ik denk met je mee. 

Ik geef ook online advies. Voor als fysiek contact niet mogelijk is. Lees hoe het werkt. 


Waar ben ik verder mee bezig?

Liever een filmpje kijken? Of check m’n filmpjes op YouTube

En ondertussen blijf ik opruimen bij mijn klanten. En heb je een vraag over een leuk onderwerp? Stel ‘m en wie weet schrijf ik er een nieuwsbrief over!

 

Ik wens je een prachtig opgeruimde kledingkast! 


Irma


Wekelijkse tips op Facebook                     

Wekelijkse tips op Instagram                     

8x per jaar een Blog


Vraag van Yvonne

Ik gebruik de textielbak ook wel eens voor niet-afgedragen kleding (dichterbij dan kringloop). Kan dat ook of wordt mijn goede goed versnipperd? 


Antwoord van Irma

Goede vraag Yvonne, ik heb het nog eens nagezocht. De kleding wordt uitgezocht en wat courant en verkoopbaar is wordt in de verkoop gedaan. 

De textiel die je via de textielbak inlevert kan ook tot grondstof van andere producten worden verwerkt. Het zelfde geldt voor de kringloop. Ook wat je daar inlevert kan worden afgevoerd om grondstoffen van te maken. Kortom: vanaf het moment van inleveren is het 'out of your hands'. 

Bij Milieu Centraal lees je meer over de bestemming die jouw kleding krijgt. 

Deze advertentie stond dit voorjaar in onze plaatselijke klant. Ook wanneer je kleding niet wordt verkocht komt het goed terecht!

 

Lees ook

Reacties

Laat een reactie achter