Zorgen voor later met Mijn Huis Op Orde

ZORGEN VOOR LATER

Zodra ik met mijn klanten begin met het uitzoeken van de administratie krijg ik altijd twee vragen: 

Als er wat mij gebeurt, hoe zorg ik er dan voor dat anderen mijn zaken kunnen regelen?

Als ik mijn eigen wensen niet meer duidelijk kan maken, hoe zorg ik er dan voor dat mijn naasten dit voor mij kunnen doen?

Hele relevante vragen waar iedereen op enig moment in zijn/haar leven mee te maken krijgt. Of, zoals een collega organizer opmerkte: ‘We hadden voor mijn moeder toch alles goed vastgelegd en geregeld. Toch liep ik tegen allerlei (uitzoek) zaken aan.’ Zo zie je maar! 


Gelukkig zijn er allerlei systemen die je kunt gebruiken voor je huidige actuele administratie en voor het aangeven van je wensen. Ik heb de basisregels en de informatiebronnen verzameld, voor zowel op papier of digitaal. Wat voor jou (en je familie, kinderen of vrienden) werkt.  

Liever van papier lezen? Download de blog

Eerst maar eens de administratie:

Maak je administratie overdraagbaar! 

Of je jouw zaken en administratie nu op papier of digitaal hebt opgeslagen. Zorg ervoor dat je naasten die jouw zaken waarnemen, bij je gegevens kunnen. Dit kun je doen door: 

  • Zet relevante papieren (in een map of een doos) op een vaste plek en geef dit door. 
  • Check regelmatig of deze informatie nog actueel is. Neem de map door met diegene die de zaken regelt vanaf het moment dat je dit zelf niet (meer) kunt.
  • Heb je alles digitaal opgeslagen? Leg uit hoe je naasten daar bij kunnen. 
  • Heb je een kluis met belangrijke zaken? Hoe kan deze worden geopend?   

Het overnemen van de lopende zaken

Zodra het je niet meer lukt om je eigen administratie te runnen is het de bedoeling dat anderen dit overnemen. Het is dan fijn dat diegenen een overzicht hebben van alle lopende vaste lasten, betalingen, incasso’s, abonnementen en andere verplichtingen. Zorg ervoor dat alle gegevens bekend zijn. Om bijvoorbeeld in te loggen bij je bank en de instanties en organisaties waar je zaken mee doet. Vergeet ook de verificatiecodes niet, deze komen binnen op jouw telefoon. Hoe kunnen jouw naasten bij deze informatie?


Ga je voor papier?

Een zeer volledig boek dat je kunt gebruiken is:  Mijn belangrijke gegevens bij elkaar. Voordeel van dit boek: De bladzijden zijn al geperforeerd. En de relevante pagina’s kun je uit het boek halen en in een map opbergen met andere papieren. Wil je een map met alle belangrijke papieren op een vaste volgorde? Deze tabbladen set van het Nibud geven een goede structuur.


Ga je voor digitaal of online?

Of je nu je zaken in een Excelbestand of online bewaard. Belangrijk is dat je naasten weten wáár ze de informatie kunnen vinden én hoe ze bij deze informatie kunnen komen. Zorg ervoor dat je naasten bij deze informatie kunnen.

In nood kan Digital Life Legacy (in opdracht en onder voorwaarden) telefoons en tablets ontgrendelen en de onlineactiviteiten inventariseren. 


En dan het vastleggen van je wensen: 

Maak je wensen duidelijk & leg ze vast

Met alle klanten waarmee ik dit bespreek leg ik eerst de verschillen uit tussen: 

  • Het testament, hierin leg je notarieel vast hoe jouw nalatenschap dient te worden afgehandeld na jouw overlijden.
  • Het levenstestament, hierin leg je jouw wensen voor de laatste levensfase vast. Een levenstestament hoeft niet notarieel te worden bekrachtigd. Dit stuk moet wel getekend en gedateerd zijn. Neem deze wensen door met je naasten zodat alles echt duidelijk is. 
  • De wilsverklaring, hierin leg je heel specifiek vast welke medische behandelingen je wel én niet wilt. Overhandig je wilsverklaring aan de huisarts en neem deze met hem/haar door. 
  • Denk ook eens na over je online voetafdruk en je digitale erfenis. Wat moet daarmee gebeuren? 

In de kennisbank van Digital Life Legacy vind je interessante artikelen over dit onderwerp. 


Hoe stel je een wilsverklaring op?

Dit is voor heel veel van mijn klanten een hersenkraker. Hoe begin je? Wat is rechtsgeldig? In de loop van de tijd heb ik de volgende tips verzameld: 

  • Hoe moeilijk ook: praat met je naasten en dierbaren! Daardoor kun je jezelf een goed beeld vormen van wat je wilt en kunnen je naasten met je meedenken. Een boekje dat je daarbij kunt gebruiken is: Wat als je je leven verliest? 
  • Een fijn hulpmiddel voor het opstellen van een wilsverklaring is: Zo denk ik erover.
  • Ook bij de Patiëntenfederatie Nederland vind je informatie over het schrijven van een wilsverklaring.

Is dit een gezellig onderwerp?

Mwah, niet echt. Maar ook ziekte en overlijden horen, helaas, bij het leven. En bij welke klant ik ook werk, op enig moment komen de zorgen over/voor later ter sprake. In eerste instantie zoekend. En naar mate we het er vaker over hebben krijgen de wensen en plannen steeds meer vorm. Dan kunnen ze worden vastgelegd en worden gedeeld met naasten en dierbaren. En in alle gevallen geeft het vastleggen van de ideeën en wensen rust in het hoofd en het leven. Hoe mooi is dat?


Wil jij ook door je administratie heen?

Kan jouw administratie wel een opschoonbeurt gebruiken? Vind je het fijn dit samen op te pakken?  Dat kan! Ik denk met je mee en help je overzicht en structuur aan te brengen. Heb je hulp of online advies nodig? Neem contact op en ik denk met je mee. Ik help je graag verder. Dat is mijn vak én ik vind het leuk om te doen. 

 

Succes, Irma

 

 

Gebruikte bronnen

Rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven

Veiliginternetten.nl/digitaal-nalatenschap

Digitallifelegacy.nl

Patiëntenfederatie Nederland

Mijnhuisoporde.nl/blogs-van-mijn-huis-op-orde/papieren-en-administratie


Wekelijkse tips op Facebook                     

Wekelijkse tips op Instagram                     

Maandelijkse Blogs


Leuke reactie Yvonne

Na het lezen van dit blog dacht ik: ik dacht dat ik alles goed geregeld had, maar toch nog wat waardevolle tips gelezen. Ideaal om eens door te nemen op een regenachtige (zon) dag. Thanks, Yvonne

Lees ook

Reacties

Laat een reactie achter