Van opruimen naar organiseren met Mijn Huis Op Orde

VAN OPRUIMEN NAAR ORGANISEREN

Met sommige klanten werk ik al enige tijd. We hebben veel bereikt: ruimtes weer toegankelijk gekregen en schoongemaakt. Verschillende zones in huis in ere hersteld: koken, ontspannen, hobby’s en opbergen. We hebben veel spullen gesorteerd en opbergsystemen bedacht en opgezet die werken voor mijn klanten.  Al met al een goed resultaat. 

 Tijd voor de volgende fase: van opruimen naar organiseren én georganiseerd blijven. Want dat blijft een dingetje. Ik heb daarvoor een uitspraak van Hein Zegers in Zooikoorts bewerkt: 

'Opruimen kan eenvoudig zijn. Opgeruimd blijven is niet altijd zo eenvoudig.’

En daar gaat deze blog over: Hoe blijf je georganiseerd? Ik heb mijn eigen ervaringen en eerdere blogs verzameld en ik ben de boeken ingedoken. Dus check ook het boekenlijstje op ’t eind. 

Lees de tips of download de blog

Komen ze:


Het begint met opruimen

Misschien kijk je wel ‘Je huis op orde’. Het programma waarin het huis van de deelnemers helemaal wordt  ontruimd. En waar, na een paar pittige dagen sorteren en keuzes maken, de bewoners weer terugkeren in hun opgeruimde huis. Daarmee krijgen de bewoners een enorme kickstart. 

Alleen, als het eenmaal zo opgeruimd is, hoe houd je het dan zo? Een vraag waar ook mijn klanten mee worstelen. 


Logisch organiseren

In organiseren gaat best wat tijd en denkwerk zitten. Ik probeer dan zoveel mogelijk in het hoofd van mijn klant te kruipen. Want ook al heb ik prachtige opruimsystemen bedacht. Als het niet werkt voor mijn klant dan is het niet functioneel en daardoor niet geslaagd! Samen met mijn klant puzzel ik dan het ideale systeem uit. Ga je zelf aan de slag? Houd dan de volgende stelregels aan: 

  • Berg spullen op daar waar je ze gebruikt. Zijn er spullen die je minder vaak gebruikt én niet zo snel nodig hebt? Die berg je wat verder weg op.
  • Berg spullen logisch bij elkaar op: knutselen & tekenen, administratie & kantoorspullen, schoonmaakmiddelen & schoonmaakmaterialen.
  • Denk in werkdriehoeken in de keuken. Rond de plek waar je koot zet je de pannen enzovoort. 
  • En hoe beweegt de was zich door je huis. Heb je die stroom onder controle?
  • Zoek je kleding uit en denk in capsules. Maak van elke capsule een foto en hang deze in je kast als geheugensteuntje.
  • Past het allemaal niet in de kast(en)? Maak een toekomstbestendig kastenplan.

Georganiseerd blijven

OK, alle spullen zijn logisch gesorteerd en opgeborgen. Maar hoe houd je het nu netjes en aan kant? Pak jezelf (en je huisgenoten) in je nekvel en oefen met routines en disciplines

  • Heb je een taak in huis uitgevoerd met verschillende spullen? Ook opruimen hoort ook bij die actie! Laat niet alles uit je handen vallen maar ruim dat wat je hebt gebruikt direct op
  • Koop minder spullen, stel jezelf steeds de vraag: ‘Heb ik dit écht nodig?’
  • Koop duurzame spullen van een goede kwaliteit.
  • Berg boodschappen en aangeschafte spullen direct op waar ze horen. 
  • Cluster taken in huis: bij afwassen hoort het keukenblad vrij maken en afnemen. Bij de was afhalen of uit de droger halen hoort opvouwen én opbergen. 
  • Dank voor het aanbod maar weiger spullen aan waar je niet op zit te wachten.
  • Doe regelmatig een routinerondje. 

Een routinerondje wat is dat ook alweer? 

Routinerondjes hebben mij in huis het meeste opgeleverd. Ik was een behoorlijke uitsteller en deed huishoudelijke taken altijd met tegenzin. Die knop is nu om omdat ik ervaar dat ze voor me werken. Wat voorbeelden: 

  • ’s Morgens: na het opstaan het bed openslaan, ramen open en de was verzameld en in de machine.
  • ’s Middags: voor het avondeten de tafel leeg en deze spullen echt opgeborgen in plaats van verplaatst.
  • Na het (thuis)werken: werkplek opruimen en de dag bewust afsluiten met een to-do-lijst voor de volgende dag. M’n agenda en gewerkte uren bijgewerkt. 
  • ’s Avonds: voor het naar bed gaan alle afwas naar de keuken, kranten en tijdschriften op een stapel en de kussens en dekentjes netjes. En tandenpoetsen natuurlijk!

Het lijkt allemaal klein en onbenullig, maar al die kleine handelingen bij elkaar zorgen ervoor dat ik eigenlijk altijd bij ben. Voor grote klussen zoals kleding uitzoeken of de keuken schoonmaken plan ik extra tijd voor in. Die passen niet in een routinerondje.


Wil je leren je huis te organiseren?

Lukt het je niet om op orde te blijven? Staan je spullen in de weg? Worstel je met je huishouden of lukt het je niet routines op te bouwen? Blijf niet tobben en neem contact op voor hulp en advies en ik denk met je mee. Ik geef ook online advies. Voor als fysiek contact niet mogelijk is.

Ik help je graag verder. Dat is mijn vak én ik vind het leuk om te doen. 

 

Succes, Irma

 

 

De boekenlijst

Het no nonsense opruimboek                       Els Jacobs

Organiseren van binnen naar buiten             Julie Morgenstern

Zooikoorts                                                      Hein Zegers

Ik wil overzicht                                                Harriet Griffey


Ik schreef al eerder nieuwsbrieven over Mindset & Aanpakken en Spullen & Opruimen. Lees ze gerust nog 's na!


Wekelijkse tips op Facebook  

Wekelijkse tips op Instagram                     

En Maandelijkse Blogs

Lees ook

Reacties

Laat een reactie achter