SPEEDCLEANING - ZO DOE JE DAT

Nou ja zeg! Werd ik in ene benaderd door een journalist van NU.nl om wat tips te geven over ‘Hoe maak je snel schoon voordat de visite komt’. Zoals jullie mij kennen schreef ik zo anderhalf A4’tje vol.

De quotes die op NU.nl zijn gebruikt lees je hier. De rest van de tekst heb ik verwerkt in deze nieuwsbrief. 

Lees je 'm liever dan papier? Download de tips hier


Op enig moment in/na deze bijzondere tijd ontvangen we weer bezoek. En dan is het fijn om een speed cleaning plannetje te hebben. Maar speed cleaning werkt ook als je weinig tijd hebt. 

Of huisdieren die verharen, of kinderen die zand binnenslepen. Of alles tegelijk.

Kortom, met dit rondje ben je zo klaar. En doe je dit rondje een paar keer per week dan zul je zien dat je huis er anders uit gaat zien. En ik kan het weten want ik speedclean regelmatig én ‘speed-opruimen’ doe ik elke avond. Zo kom ik elke ochtend beneden in een huiskamer aan kant.


Hier alle vragen en antwoorden op een rij, pluk eruit wat voor jou werkt:


Wat is speed cleaning? Wie gebruikt dit en hoe vaak komt dit denk je voor?

We leven niet meer in een tijd van rust - reinheid - regelmaat. Waarin 1 persoon de hele dag bezig kan zijn met het huishouden. Tegenwoordig combineren we werk, huishouden, sociaal leven en alles wat erbij komt. En dat geeft (tijds)druk. En dit betekent dat je keuzes moet maken. Ook in schoonmaken: wat moet? Wat doe ik wel? Wat laat ik liggen en doe ik later?

En dan kondigt zich de visite aan. En in ene valt je oog op de spullen die al weken rondslingeren: het speelgoed, de tijdschriften. En de vieze vingers op de tafel, de kruimels op de vloer.

Tijd voor een rondje speed cleaning. En geen paniek, dat doen we bijna allemaal wanneer bezoek zich aankondigt. Tenzij je huis altijd schoon is en tiptop is opgeruimd.


Hoelang raad jij aan dat een speed cleaning sessie duurt?

Dat is maar net hoeveel tijd je hebt. Ik leer mijn klanten 'routine rondjes' van 5 minuten tot een half uur in te slijten. Dat betekent: dagelijks/wekelijks dezelfde werkzaamheden op dezelfde tijd herhalen.

Daarmee ontwikkel je nieuwe gewoontes waar je niet over na hoeft te denken. Net als met fietsen, schakelen in de auto en zwemmen. Daar denk je niet over na, maar dat heb je wel moeten leren én oefenen! In dit geval komt er bezoek en doe je een routine rondje als een wervelwind.

Dus bedenk altijd hoeveel tijd je hebt. En dan: aan de slag!


Hoe werkt het: waar begin je, wat moet je echt doen? En waarom precies dit?

Schakel je huisgenoten in. Maar geef ze duidelijke en heldere opdrachten. Want iedereen heeft andere gedachten over wat opgeruimd is. Dus, man/vrouwlief: 'Jij verzamelt alle vieze vaat en zet ze in de afwasmachine of teiltje. Niet in de wasbak! Want die heb je nodig voor koffiezetten en thee maken. Zet alles op het aanrecht op z'n plek en haal een schoon vaatdoekje over het aanrecht.'

En kinders: 'Stop met spelen. We gaan nu opruimen. Stop al je speelgoed, lego, blokken stiften in de bakken en kasten.' Willen de kinderen doorspelen of komen er kinderen op bezoek? Verhuis dan het speelgoed naar een hoek waar ze verder kunnen spelen.


Dit zijn de stappen die je neemt:

  1. Verzamel alle losse tijdschriften, kranten en boeken en leg ze op stapels.
  2. Verzamel alle losse spullen die zwerven in een grote wasmand. Die zet je uit het zicht. Maar wel op een plek waar je erover struikelt. Zo vergeet je niet om later alle spullen echt op z'n plek te zetten. Anders staat binnen no time je huis vol met al dat soort manden! En dat zijn de klanten die mij op enig moment bellen: 'Irma ik zie door de spullen mijn huis niet meer.'
  3. Maak de belangrijkste horizontale oppervlakken vrij van spullen. Voor de visite is dat de salontafel, bijzettafeltjes en de eettafel. Dus niet de vensterbank en je (stoffige) glazen vitrinekastje. Die komen later.
  4. Haal een dweiltje of stofdoek over de tafeltjes die je vrij hebt gemaakt. Alle kruimels gaan op de vloer.
  5. Trek de stofzuiger door de kamer, keuken en gang. Daar gaan alle kruimels, blaadjes en ingelopen zand. Doe dit met de Franse slag, later doe je dit weer grondig. Misschien haal je de stofzuiger ook even over de bank, leg dan meteen de kussens recht.
  6. Tenslotte: check het toilet en het fonteintje in de WC. Maak een sopje en haal een dweiltje over de fontein, Wc-bril en toilet. Haal een wc-borstel door het toilet.

Wat kan je ook laten als er visite komt? Wat zien zij niet, maar jijzelf waarschijnlijk wel?

Het allerbelangrijkste: de visite komt voor jou! En niet voor je perfect opgeruimde, schone en gestylde huis. Alles wat een kamer rommelig kan maken is gedaan: alle boeken, tijdschriften en spullen liggen netjes op een stapel. 

De visite gewoon kan zitten, de tafels zijn schoon. En met een vrije vloer maakt het al een hele opgeruimde indruk. Jij ziet misschien het stof op de TV, zij misschien ook.

Maar nogmaals, ze komen voor jou! Dus concentreer je op je bezoek en maak je niet (te) druk.


En wil je dit soort stress voorkomen? Dan is het tijd om het roer om te gooien en echt dagelijkse huishoudelijke routines aan te leren. Start eens met 1 à 2 keer per week een routine rondje als hierboven. Kijk eens wat dat al doet met je huiskamer! Tijdens drukke weken doe ik het zelf ook.

Je kunt deze strategie in iedere kamer, je keuken en badkamer toepassen.


Wil je deze nieuwsbrief op papier? Download de tips hier.


Extra Korting

Geen idee waar en hoe je moet beginnen? Kom je niet op gang? Leg contact en ik denk met je mee. 

Ik geef nu ook online advies. Als fysiek contact niet mogelijk is. Lees hier hoe het werkt. Lees je de nieuwsbrief? Dan krijg je nog eens €5 korting op een onlineadvies. Stuur dan even een berichtje.

Ik help je graag verder. Dat is mijn vak én ik vind het leuk om te doen.


Succes, Irma


LEUKE REACTIES

Het allerbelangrijkste: de visite komt voor jou! En niet voor je perfect opgeruimde, schone en gestylde huis => zucht van verlichting ! Dan kan ik mijn stoffige vensterbanken even laten voor wat ze zijn : ))

-- Yvonne --

Reacties

Laat een reactie achter