IK HEB GEEN ZIN.....

‘Ik heb geen zin om op te staan’ Ken je dat nummer nog? Zo’n lekkere landerig oorwurm.

Dit nummer schoot in mijn hoofd toen ik de vraag van Gijs las:

‘Ik vind bepaalde werkzaamheden niet leuk. Ik hou niet van stoffen en zuigen. Hoe kan ik mezelf hier toch toe zetten?’

En och Gijs, wat is dat een herkenbare vraag! Want ook ik heb vaak geen zin… Om aan de slag te gaan. En toch lukt het me om (saaie huishoudelijke) klussen en taken te beginnen. Hoe ik dat doe? Lees mijn tips en pas ze toe!

Liever van papier lezen? Download de nieuwsbrief hier.


Wacht niet op zin krijgen

Ondertussen heb ik geleerd dat mijn brein altijd op zoek is naar comfort. Naar vooral alles hetzelfde en liever geen inspanning. Lekker op de bank en niks. Ik weet nu dat ‘wachten op zin krijgen’ niet effectief is. 

En dat betekent dat ik mijzelf regelmatig in mijn nekvel pak en mijzelf toespreek: ‘Nu ga je deze klus doen en je werkt door tot zo laat.’ Daarna mag ik weer op de bank of beloon ik mijzelf met iets leuks doen.

Verander je mindset

En dit is het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd over mijn eigen huishoudelijke taken waar ik niet van houd: Tijdens mijn opleiding tot organizer luisterde ik naar de wijze woorden van Els Jacobs, mijn docent en mentor: ‘Schoonmaken, opruimen en je administratie horen bij je (dagelijks) leven’.

Dat was voor mij een eyeopener en een kantelpunt. Want als die zaken bij mijn leven horen dan is al die weerstand waarmee ik (af)was, strijk, stofzuig en de administratie doe totaal zinloos en zelfs contraproductief.

Dus ik ben gestopt met het luisteren naar die weerstand. Daar heb ik wel iets anders voor in de plaats gezet namelijk:


Focus en aandacht

Dat klinkt makkelijk ‘de weerstand loslaten’. Niets is minder waar. Ik moest daar stevige ander gedrag tegenover zetten. Geen zin en maximale weerstand? Ik begin toch en ik doe de klus met aandacht en focus. Want als het toch doe kan ik er maar beter van genieten.

Daarnaast kijk ik wat het me oplevert: een schone vloer waar ik me niet aan erger, het keukenblad opgeruimd en fris, de stapel was gevouwen en gestreken.

Om dit gevoel te versterken zet ik een lekker muziekje op tijdens het poetsen. En strijken met een zwijmelfilm als een bewegende schemerlamp. Helemaal prima!

Naast de focus en aandacht neem ik ook mijn agenda serieuzer:

Maak een afspraak met jezelf

IIk schrijf de saaie huishoudelijke klussen die ik ontwijk als afspraak met mijzelf in mijn agenda. ‘Van zo laat tot zo laat doe ik die klus’ of ‘Dan werk ik zo veel uur aan mijn administratie’. Daarna ben ik vrij. 

Probeer ik mijzelf onder de taak uit te wurmen? Dan spreek ik met mijn man of een vriendin het volgende af: ‘Aan het eind van de dag wil ik deze klus af hebben. Zullen we dan even naar het resultaat kijken, bellen, appen of een foto delen? Accountability heet dat met een mooi woord.


Breek grote klussen op in kleine taken

De grote schoonmaak? Ik begin er niet meer aan. Ik loop daar helemaal op leeg. Maar als ik een aantal dagen achter elkaar één kastje of laatje opruim en schoonmaak? Geen probleem en zo gepiept. 

En in drukke weken werk in routinerondjes: De stofzuiger van boven naar beneden met de Franse slag. Volgende week doe ik weer 1 kamer grondig. Door grote schoonmaakklussen op te breken voel ik minder druk en kom ik eerder in beweging. 

De rode vlaggen

Natuurlijk loopt het bij mij ook wel eens in de soep. Ik ben moe, ik heb een vol hoofd. Een afspraak loopt uit of wordt verzet waardoor ik niet op dreef kom. Soms komt er iets (leuks!) tussendoor en dan blijven werkzaamheden liggen. Ik schiet dan niet meer in de stress en weerstand. Maar ik overleg serieus met mezelf: Wanneer wel? En ik zet de taak in de agenda. 

Nou Gijs, genoeg stof ter overdenking en nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan. Veel succes!


Meer lezen over mindset & aanpakken?

Ik schreef al eerder blogs en nieuwsbrieven over mindset en aanpakgedrag. Lees en gebruik de tips die bij je passen:

Liever van papier lezen? Download de nieuwsbrief hier.


Extra Korting

Kom je niet op gang met opruimen en poetsen? Kun je wel een kickstart gebruiken? Leg contact en ik denk met je mee. Tegenwoordig geef ik ook online advies. Voor als fysiek contact niet mogelijk is. Lees hier hoe het werkt.

Lees je de nieuwsbrief? Dan krijg je nog eens €5 korting op een onlineadvies. Stuur dan een berichtje.

Ik help je graag verder. Dat is mijn vak én ik vind het leuk om te doen.

Succes, Irma

Reacties

Laat een reactie achter